Marks kommun i kris


Det här kan man läsa på Bt.se

Nyanställningar stoppas omedelbart. Inköpsstoppet innebär att rätten att köpa varor och tjänster begränsas kraftigt. Samtidigt övervägs uppsägningar av kommunanställda liksom nedskärningar bland timanställda.

– Nu måste vi dra i handbromsen och då är det sådana här åtgärder som krävs - dels för att alla ska förstå allvaret, dels att det krävs akuta åtgärder för att vi inte ska gå med röda siffror, säger Margareta Lövgren, kommunalråd (M).
Bakgrunden är att kommunens ekonomi rasat utför i år. Skenande kostnader och minskade skatteintäkter har gjort att årets resultat blir 50 miljoner kronor sämre än väntat.

Siffror visar att timanställda under årets sju första månader uppgår till 265?000 timmar, motsvarande 250 heltidstjänster.
Anställningsstoppet innebär totalt stopp för konsulter och inhyrd personal samt högst begränsad rätt för övriga anställningar.
Inköpsstoppet innebär förbud emot att köpa in varor, material och tjänster som inte är absolut nödvändiga för att trygga verksamheten



Vilka kommer märka av detta mest...antagligen vårdpersonal och personal inom skola och barnomsorg.

I bland undrar man hur kommunen resonerar, som tex all  "ombyggnad och renovering" av kinna centrum, visst är det kul att de vill göra det fint men det kanske inte är det viktigaste när kommunen inte har pengar. För att Marks Kommun inte har pengar är ju inget nytt. Och all omorganisatione dom gör hela tider och byter lokaler fram och tillbaks, varje gång en organisation byter lokaler kostar ju det massa pengar.

När det gäller att spara pengar på personal så kommer vi få ett nytt bemanningssystem i kommunen men det träder inte i kraft innan början av nästa år, men med hjälp av detta så tror dom att dom kommer tjäna in pengar...men jag antar att det är på lång sikt...

Ska bli spännande att se vad som händer framöver, skulle tro att man inte kommer vara stolt över att vara kommunalanställd iaf...


Kommentarer



Du heter:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Har du en blogg?:

Vad har du på hjärtat?:



Trackback

Om

Välkomna till min blogg! Presentation kommer inom kort och fram tills dess så tveka inte att fråga om det är något ni undrar över. Lämna gärna en liten kommentar när ni vart här. //Petra